Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Radosna vijest za ožujak 2019.  

Published | 3/1/2019

U Radosnoj vijesti za ožujak 2019. možete pročitati...

Novi broj Radosne vijesti bogat je poticajima na razmišljanje tijekom našeg korizmenog hoda. U uvodniku mons. Luka Tunjić, ravnatelj PMD-a BiH poziva nas da odlučimo tko će biti gospodar našeg života i kome ćemo darovati naše srce. Čisto srce je evanđeosko srce koje je puno ljubavi i svjesno da uvijek može više, poručuje mons. Tunjić te ističe da iz srca izvire naš osjećaj prema istini, pravdi, molitvi, odricanju, postu, dobrim djelima, zapravo naš odnos prema Bogu i bližnjemu. Pročišćavajući svoja srca molitvom, postom i dobrim djelima produbljujemo svoju vjeru i uvećavamo našu misijsku svijest. Tako naša srca postaju svjesna svoje misijske obveze, spremna pomoći našim misionarima u djelu spasenja svih ljudi. Stoga je i poticaj mons. Tunjića da u ovoj korizmi naš raskajani molitveni vapaj  bude: čisto srce stvori mi Bože i duh postojan obnovi u meni te Gospodine učini srca naša po srcu svome.
U rubrici „u središtu“, mr. sc. Anita Treščec pita naše društvo, u kojem živi gotovo 90 posto katolika, ima li u njem vjernika misionarskog žara i poslanja, jesu li vjernici nakon krštenja, kroz katehezu i vjeronauk, kroz sakramente kršćanske inicijacije, uistinu susreli živoga Boga. Problem se nalazi u prenošenju vjere i življenju vjerskog opredjeljenja u stavovima, djelovanju i odnosima.
Život naših misionara bogat je blagoslovima i izazovima s kojima se misionari i misionarke svakodnevno susreću. U ovom broju saznat ćemo kako je fra Pero Čuić gradio i crkvu i župnu kuću i školu u Kongu uz pomoć Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj. Don Gabrijel Jukić će nam predstaviti svoje misijsko djelovanje u misiji Morulem u Ugandi, a vlč. Karlo Prpić će nam opisati kako se dogodio „priest boom“ u Kamerunu.
Kroz intervju upoznat ćemo don Ivana Stojanovića, misionara u Gani, koji nam je pričao o svojem svakodnevnom misijskom životu i kako je to živjeti s kantom vode na dan.
Na nakanu apostolata molitve: „Da bi kršćanske zajednice, osobito one koje su progonjene, osjetile Kristovu blizinu i da njihova prava budu poštovana.“, razmišlja ravnatelj PMD-a Požeške biskupije, vlč. Perica Matanović.
U rubrici „Vijesti iz Crkve u svijetu“ pročitat ćemo da je Sveti otac primio u audijenciju članove Družbe misionara Afrike i Kongregacije misionarki Naše Gospe od Afrike, povodom 150. obljetnice njihova ustanovljenja. Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka o kojem u istoj rubrici možete pročitati priču o važnosti vode, jer voda = život!
Zanimljive priče stižu nam iz raznih krajeva domovine, a napose iz župa Žepče, Prozora, Sarajeva. Predstavljamo Vam i Misijsku zajednicu u župi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici. Razveselio nas je posjet misionara fra Ivice Vrbića koji je stigao u domovinu iz daleke Bolivije koji nam je svima uputio poticaje na razmišljanje.
Priča o blagoslovu crkve u Gosabi, koju je s puno ljubavi napisao o. Ante Gabrić, blagoslov je svakome tko je pročita, a u rubrici ''Misijski velikani'' saznati ćemo tko je prvi crni svećenik Sjedinjenih Američkih Država.Download the latest edition of 'Radosna Vijest' Download

Back