Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Radosna vijest za travanj/svibanj 2020.  

Objavljeno | 15.5.2020.

U Radosnoj vijesti za travanj/svibanj 2020. možete pročitati...

Zbog pandemije koronavirusa, Radosna vijest za travanj/svibanj izlazi kao dvobroj. U „Uvodniku“ ovog dvobroja mons. Luka Tunjić nas podsjeća da nas vrijeme korizme i pandemije koronavirusa potiče da razmišljamo o Isusovoj zapovijedi apostolima da pođu po cijelom svijetu propovijedati evanđelje. Mons. Tunjić ističe: „Vjera misionara postaje i vjera novih krštenika, koji nastavljaju sijati sjeme Božje riječi koje su u njih usadili ti naši hrabri svjedoci vjere. Njihov život živa je propovijed. Njihov život živa je slika uskrslog Gospodina. Nakon uskrsnuća Isus je tješio i hrabrio uplašene apostole riječima 'mir vama', 'ne bojte se', 'zašto ste prestrašeni' (usp. Lk 24, 36 – 38).“
Rubrika „U središtuˮ nastavlja s promišljanjima dr. sc. Krunoslava Novaka koji piše nekoliko sati nakon potresa koji je pogodio Zagreb, dok se još uvijek osjetilo podrhtavanje tla. U tekstu „Društveni mediji i istina vlastitog života“ autor nas upozorava da trebamo, bez obzira na medije, „pronaći trenutak unutarnjeg mira uz Gospodina“ koji je „ključan da bismo mogli razabrati što je u onome što primamo izvana zaista za našu izgradnju.“
Rubrika „Iz života naših misionara“ nas vodi u različite krajeve svijeta – s. Mirjam i s. Augustina nam pišu o „Susretu mladih u Rusiji“, a s. Fides Babić nas izvještava o aktivnostima povodom 100. obljetnice utemeljenja družbe Kćeri milosrđa TSR-a sv. Franje u Čileu.
Tekst s. Klementine Banožić iz Ekvadora, pod naslovom „Kriza pandemije – vrijeme milosti“, progovara o posebno teškoj situaciji u kojoj su se našle zemlje Južne Amerike zbog velikog vala gladi i koronavirusa. Taj problem nastoji ublažiti papa Franjo osnovavši Fond za hitne slučajeve u borbi protiv COVIDA-19 u misijskim zemljama. Cilj je fonda potpora kršćanskim zajednicama na misijskim područjima, koja pate zbog posljedica koronavirusa. Našim osobnim i zajedničkim angažmanom, duhovnim i materijalnim, možemo pokazati da u ovoj krizi nitko nije sam. Svoje materijalne priloge možemo uplatiti žiroračun Papinskih misijskih djela.
U „Apostolatu molitve“ o. Vatroslav Halambek, SJ, poziva nas da najprije molimo da se pomogne onima koji pate od ovisnosti, zatim u drugom dijelu svoje članka da molimo za đakone, vjerne u služenju Božjoj riječi i siromašnima, koji trebaju biti okrepljujući simbol za cijelu Crkvu. 
Ovaj dvobroj Radosne vijesti donosi i izvještaj s godišnje skupštine Nacionalnog vijeća PMD-a Hrvatske koja je održana na Hvaru od 9. do 12. ožujka te izvještaj XIX. godišnje skupštine Nacionalnog vijeća PMD-a BiH koja je održana u Mostaru, od 8. do 10. ožujka 2020.    
U rubrici „Životni put jednog misionara“ o. Ante Gabrića saznajemo kako je bilo živjeti u Morapaiju, pred Uskrs 1971., a u rubrici „Misijski velikaniˮ možemo upoznati život i djelo bl. Lindalve Justo de Oliveira, milosrdnice, djevice i mučenice, prve brazilske žene i redovnice koja je proglašena blaženom.


Preuzmite najnoviji broj Radosne Vijesti Download

Povratak