Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Na tragu nove evangelizacije  

Dotaknuti digitalni kontinent

Piše dr. sc. Krunoslav Novak

Naviještati vjeru u današnjem vremenu znači suočiti se s mnogim pitanjima koja prije desetak i nešto više godina nisu uopće postojala ili su bila puno drugačija od današnjih. Kad velim samo desetak godina, a u kontekstu ljudske komunikacije, onda nam već na prvi pogled postaje evidentno da se u vrlo kratkom vremenskom razdoblju događaju promjene koje nameću nova pitanja. Razvoj komunikacijskih tehnologija događa se i dalje te utječe na stilove života, navike, način međusobna ophođenja, ali i na način razmišljanja i zaključivanja. 

Objavljeno | 15.1.2020.

Pročitaj više


„Kršteni i poslani – Crkva Kristova u misiji svijeta“

Piše mr. sc. Anita Treščec

Prošlo je gotovo cijelo stoljeće otkako je 30. studenoga 1919. godine papa Benedikt XV. objavio apostolsko pismo Maximum illud, o djelovanju misionara u svijetu. Pismo je upućeno patrijarsima, primasima, nadbiskupima i biskupima katoličkog svijeta, a narednih je godina i desetljeća prepoznato kao magna charta suvremenoga misionarskog djelovanja i početak jednoga novog razdoblja evangelizacije.
Povodom te obljetnice papa Franjo je listopad 2019. proglasio Izvanrednim misijskim mjesecom za cijelu Crkvu, s ciljem da se u Crkvi što više probudi svijest o misijama te da se novim poletom započne misionarska preobrazba života i pastorala Crkve.
U pismu povodom stote obljetnice proglašenja apostolskog pisma Maximum illud, koje je papa Franjo 22. listopada 2017. uputio kardinalu Fernandu Filoniju, pročelniku Kongregacije za evangelizaciju naroda, i u kojem je proglasio Izvanredni misijski mjesec, papa podsjeća na dekret Ad gentes II. vatikanskog sabora, koji ističe da misijama Crkva odgovara na trajan Isusov poziv: „Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju“ (Mk 16, 15). Prionuti uz tu Gospodinovu zapovijed nije opcija za Crkvu, već njezina „obaveza, a ujedno i sveto pravo“ (AG, 7), jer Crkva „jest misionarska po svojoj naravi“. (AG, 2)
 

Objavljeno | 1.1.2019.

Pročitaj više


Put kojim se rjeđe ide

Piše dr.sc. Snježana Mališa

Ne znam koliki od vas imaju iskustvo da, nakon što pročitaju koju knjigu ili tekst, ne osjete nikakav odjek u duši i ne razumiju oduševljenje onih koji su im knjigu preporučili. Slično se događa i kad se radi o naviještanju evanđelja, jer ne razumijemo Božju riječ. Stječemo dojam da Božji poziv na svetost nije upućen nama jer ne znamo graditi osobni odnos iz kojeg se rađa iskustvo živoga Boga ili imamo s tim poteškoća. Uostalom, svaki pokušaj razgovora među vjernicima o iskustvu živoga Boga otkriva nemalene poteškoće i najčešće ima dva moguća ishoda: prvi je čuđenje kakvo je to pitanje, a drugi da je željeti takvo „iskustvo“ daleko od crkvenog nauka i našega ljudskog poimanja, a onda, jednostavno, požalite što ste uopće i postavili takvo pitanje.
Posljedično, svi se držimo sigurnih i jasnih putova: idemo na svetu misu, dajemo milostinju i povremeno se angažiramo u došašću i korizmi zbog bremenitosti liturgijskog vremena. I tu završava naše promišljanje o mogućem misijskom angažmanu, jer su nam, zbog svega navedenoga, potrebni poniznost, poučljivost i predanje. Još smo donekle spremni prihvatiti poniznost i poučljivost u tom angažmanu, ali se olako damo obeshrabriti kad se radi o predanju Bogu, zato jer nismo sigurni idemo li tim putem. Uostalom, koliko puta nam je, nakon što smo čuli neki biblijski tekst, taj tekst ostavio dubok trag u duši i u srcu te ga još uvijek prebiremo i po njemu živimo? Trag koji nas podsjeća i usmjerava da s Pavlom molimo: „Zato prigibam koljena pred Ocem, od kojega ime svakom očinstvu na nebu i na zemlji: neka vam dadne po bogatstvu slave svoje ojačati se po Duhu njegovu u snazi za unutarnjeg čovjeka, da po vjeri Krist prebiva u srcima vašim te u ljubavi ukorijenjeni i utemeljeni mognete shvatiti sa svima svetima što je Dužina i Širina i Visina i Dubina te spoznati nadspoznatljivu ljubav Kristovu, da se ispunite do sve punine Božje.“ (Ef 3, 15 – 18)
Mnogi će potvrditi da je danas put naviještanja i svjedočenja onaj kojim se rjeđe ide, jer je zahtjevan i uzak. Papa Franjo ističe da takav put traži od nas da prekinemo neku naviku ili način života, ali istovremeno, ako se istinski njime krene, takav put donosi plod koji mijenja živote, a samim time i svijet. Načelo je to gorušičinog zrna o kojem nam govori evanđelje: „Kraljevstvo je nebesko kao kad čovjek uze gorušičino zrno i posija ga na svojoj njivi. Ono je doduše najmanje od svega sjemenja, ali kad uzraste, veće je od svega povrća. Razvije se u stablo te dolaze ptice nebeske i gnijezde mu se po granama.“ (Mt 13, 31) Paradoksalno, da bismo shvatili „što je Dužina i Širina i Visina i Dubina“, ali i bili spremni da budemo „najmanje od svega sjemenja“, da bi kasnije „dolazile ptice nebeske i gnijezdile se po granama“, moramo biti otvoreni i spremni na siromaštvo, na siromaštvo kojeg se suvremeni čovjek boji i svim snagama od njega bježi.
 

Objavljeno | 1.12.2018.

Pročitaj više


Povratak