Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Sveti Turibije Mongrovejski  

Objavljeno | 7.6.2018.

Piše vlč. Odilon Singbo

Sveti Turibije Mongrovejski bio je španjolski misionar, prozvan apostolom Latinske Amerike. Rođen je 18. studenoga 1538. u plemićkoj obitelji u španjolskom gradu Mayorgi. Već je u djetinjstvu redovito pomagao siromašnima, postio i svakodnevno molio krunicu. Najprije je studirao u Valladolidu, zatim u Salamanki i u Oviedu, a diplomirao je pravo na Sveučilištu u Santiagu di Composteli 1568. godine. Zaređen je za svećenika 1578. godine u Granadi, a dvije godine kasnije posvećen za biskupa u katedrali u Sevilli.

Prema želji kralja Filipa II., imenovan je nadbiskupom Lime. Kako bi lakše upravljao tim velikim prostorom, podijelio je nadbiskupiju na 240 župa, sazivao brojne sabore i sinode. Odgovorno je vršio svoju službu te izgradio brojne crkve, samostane, bolnice, škole i ceste. Marljivo je učio urođeničke dijalekte kako bi mogao izravno propovijedati bez prevoditelja, a dao je i izraditi katekizme na tri jezika: španjolskom i dva urođenička. Trudio se obnoviti crkvenu disciplinu i protivio se kolonijalizmu.
U svojim je dnevnicima često opisivao svoja pastirska putovanja. Iz njih doznajemo kako je uglavnom putovao pješice ili jahao na mazgi, kroz pustinje i prašume, oluje i tropske vrućine. Indijanci su ga na putovanjima htjeli nositi u nosiljci, no on to nije dopustio jer im nije želio biti na teret. U pismu iz 1594. godine, izvijestio je kralja Filipa kako je prošao otprilike 15 tisuća kilometara, krstio oko pola milijuna ljudi i krizmao više od 60 tisuća vjernika. Njegov drugi pastirski pohod trajao je šest godina, treći četiri godine, a s posljednjeg, četvrtog pastirskog pohoda, nije se vratio u Limu. Preminuo je 23. ožujka 1606. u kapelici u peruanskom selu Saña u provinciji Chiclayo. Sljedeće je godine njegovo tijelo preneseno u Limu.
Papa Inocent XI. proglasio ga je blaženim 24. lipnja 1679., a kanonizirao ga je Benedikt XIII. 10. prosinca 1726.
Sveti Turibije je zaštitnik Perua, limske nadbiskupije, latinoameričkih biskupa, rodne Mayorge, prava domorodaca te brojnih naselja, učilišta, ustanova, župa i crkava diljem Južne Amerike i Španjolske.
 


Povratak