Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Sveti Ivan Alcober Figuera i drugovi  

Objavljeno | 2.6.2017.

Piše vlč. Odilon Singbo

Sveti Ivan Alcober Figuera rođen je u Geroni u Španjolskoj 21. prosinca 1694., a mučenički umro kao misionar u Kini 1748. Mlad je ušao dominikanski red u svom rodnom gradu. Nakon redovničkih zavjeta i svećeničkog ređenja 1718. djelovao je u Granadi. Sa subratom dominikancem Franjom Serranom gajio je posebno prijateljstvo te su obojica planirali zajedno krenuti u misije u Kinu. No, zbog odgađanja isplovljavanja lađe, dugo su čekali na odlazak te je otac Ivan propovijedao u Lorci, gdje je stekao glas izvrsnog i glasovitog propovjednika.

Ponesen uspjehom pomalo je zaboravio na odlazak u Kinu sve dok jednog dana nije osjetio unutarnji Božji glas koji ga podsjeća na njegov misijski poziv. Za vrijeme jedne propovijedi obratio se ljudima sljedećim riječima: „Kako dugo ćete, vi grešnici, ostati tvrdokorni?“ A Isus mu je uzvratio: „A ti, Ivane, ... kako dugo ćeš uživati u svom uspjehu i zaboravljati na nekadašnji misijski poziv?“
I odlučio je krenuti konačno u misije. Zajedno s 43 redovnika misionara krenuo je 1726. u Kinu lađom koja je isplovila prema Manili. U Kinu je stigao 1728. godine. U pokrajini Fujian u jugoistočnoj Kini djelovao je 16 godina. Provincijalni vikar za Kinu postao je 1741. Bio je izložen mnogim nevoljama. Zbog progona kineskih vlastodržaca danju se sakrivao u skrovitim mjestima i u grobnicama, a vjernicima je služio noću. Jednom je putovao skrivajući se čak u lijesu kako bi pohodio umirućeg čovjeka. Često se prikazivao i kao prodavač vode i tako obilazio grad kako bi mogao djelovati kao svećenik i pomagati potrebitima. Drugom zgodom, s obzirom da je bio daleko od ikakvog skloništa, popeo na drvo gdje je proveo noć, jer bi mu spavanje na otvorenom moglo donijeti nevolje. Dok je tada potiho pjevao psalam Miserere prije spavanja, iznenadio se što je čuo još jedan glas koji mu je odgovarao. Na svoju veliku radost shvatio je da je njegov stari prijatelj, otac Serrano, sjedio na istom drvetu. Zamislite.
U posljednjim danima na slobodi krstio je bolesnu ženu kojoj se ukazala Blažena Gospa od svete Krunice. Ta novokrštenica je nakon svoje smrti zračila toliko da su pogani dolazili da vide njezino mrtvo tijelo i ljepotu kojom je sjala. Zbog tog čudesnog događaja ocu Ivanu je 1746. godine bilo zabranjeno svećeničko djelovanje na tom području. Vrlo brzo uhićen je kao i o. Serrano i o. Franjo Diaz. U zatvoru su ih mučili zahtijevajući od njih da otkriju gdje se nalazi biskup Peter Sanz, iako o tome nisu ništa znali. Nakon što je biskup Joachim Royo čuo o uhićenju i zatočeništvu ove trojice misionara, predao se zajedno s biskupom Sanzom kako bi prekinuli njihovo trpljenje i mučenje. Odveli su ih svih petero pred cara vezane lancima i nanovo ih podvrgavali mučenju. Biskupu Sanzu bila je odrubljena glava, ali ostali su proveli šest mjeseci u zatvoru. Otac Ivan napisao je pismo svom bratu karmelićaninu, poručivši mu da su svi bili smireni, međusobno se hrabrili, spremni proliti krv radi Isusa. U zatvoru je otac Serrano imenovan za nasljednika biskupa Sanza. Jedne noći svi četvero bili su ubijeni u zatvorskoj ćeliji u Fuzhou. Progonitelji su tako htjeli spriječiti njihov apostolski rad među zatvorenicima i vojnicima. Kad su se krvnici vratili danju kako bi iznijeli njihova tijela, bili su iznenađeni i šokirani primijetivši da lica mučenika nisu bila samo spokojna, već su sjala živim sjajem. Bio je to neobičan prizor za okrutno ubijene ljude. U strahu da ih nadređeni ne kazne zbog takvog izgleda lica jer bi to značilo da ih nisu dovoljno mučili, krvnici su pokrili lica svojih žrtava. Kršćani su ih pratili kako bi pokušali sakupiti njihove relikvije te su sačuvali svjedočanstvo o blaženom izgledu lica mučenih i ubijenih misionara. Vojnici su htjeli spriječiti da od ubijenih misionara ostanu bilo kakvi ostaci, no ipak im to nije uspjelo te su progonjeni kršćani sačuvali relikvije svojih mučenika.
Valja napomenuti da su progonitelji prilikom uhićenja 1746. pitali Ivana zašto je došao u Kinu, a on im je spremno odgovorio da je došao tumačiti Božje zapovijedi. Dok je 28. listopada 1748. sa svojom subraćom čekao mučeničku smrt, rekao je krvnicima: „Jako smo radosni jer ćemo mučenički umrijeti, možete učiniti s nama što god želite.“ Papa Lav XIII proglasio ih je blaženima 14. svibnja 1893., a svetima su proglašeni jubilarne 2000. god.


Povratak