Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Sv. Laura Montoya Upegui, duhovna majka Indijanaca  

Objavljeno | 20.4.2015.

Piše vlč. Odilon Singbo

Laura Montoya Upegui rođena je 26. svibnja 1874. u mjestu Jericó, u Kolumbiji. Bila je drugo od troje djece svojih roditelja Ivana Montoye i Dolores Upegui. Laura je imala dvije godine kad je njezin otac poginuo u ratu braneći svoju zemlju. Nakon toga obitelj je ostala u veliku siromaštvu. U tim teškim trenutcima Laurina majka dala je primjer kršćanskog praštanja i hrabrosti, koji će Laura uvijek nositi u srcu. Nakon očeve smrti Laura je otišla živjeti s bakom. U svojem odrastanju uvijek je nastojala tražiti utjehu u Bogu. Životnu snagu dobivala je iz pričesti i razmatranja Božje riječi. Sa 16 godina postala je učiteljica, da pomogne svojoj obitelji u materijalnim nevoljama. Premda Laura nije imala formalno obrazovanje, ušla je u institut u Medellinu da bi postala učiteljica u osnovnoj školi. Laura je predavala u različitim dijelovima pokrajine Antioquije. Nije se ograničila samo na obrazovanje djece, nego ih je i evangelizirala i prenosila im kršćanske vrijednosti.

Duboko je u sebi nosila želju da postane karmelićanka. No istovremeno je osjećala želju za širenjem evanđelja u najudaljenijim krajevima zemlje, za spasenje ljudi koji nikad nisu susreli Isusa Krista. Odrekla se zato svojega "životnog sna" o karmelu i otvorila se Božjemu nadahnuću. U jednom trenutku svojega učiteljskog zvanja Laura je imala veliku potrebu da pomaže Indijancima u Južnoj Americi. Govorila je da želi "postati Indijanka s Indijancima da ih sve pridobije za Krista". Prepoznajući i poštujući njihovo dostojanstvo u vremenu kad su ih mnogi smatrali divljim zvijerima, Laura je htjela okončati tu rasnu diskriminaciju i osobno se žrtvovati da im donese nauk i ljubav Kristovu. Dana 14. svibnja 1914. godine napustila je Medellin, zajedno s još četiri mlade suradnice, i krenula u Dabeibu živjeti među Indijancima. Ta nova redovnička obitelj je uz pomoć biskupa Massimiliana Crespa iz Biskupije Santa Fe de Antioquia priznata kao Misionarke Bezgrješne Djevice Marije i svete Katarine Sijenske. Mnogi su ih obeshrabrivali na njihovu misijskom putovanju prema Indijancima, tvrdeći da će ih te zvijeri brzo uništiti. No ništa nije zaustavilo revnost i odlučnost Laure i njezinih suradnica. Majka Laura je jasno napisala pravila prema kojima se trebaju ravnati njezine suradnice u pozivu služenja Bogu među Indijancima, te živjeti sklad između apostolskog i kontemplativnog života. Ona je promicala pedagogiju ljubavi kao jedini način zajedništva s Indijancima. Na taj način je iz dana u dan ostvarivala ono što je nazvala "djelo Indijanaca", tj. zajedništvo s braćom i sestrama u južnoameričkim šumama. Majka Laura umrla je 21. listopada 1949. godine u Medellinu, nakon duge i teške bolesti. U posljednjih devet godina svojega života živjela je u invalidskim kolicima. Nastavila je poučavati primjerom, riječju i pisanjem. U trenutku njezine smrti zajednica je brojila 90 kuća, u trima državama, s 467 redovnica. Danas djeluju u 19 država diljem Amerike, Afrike i Europe.
Valja napomenuti da je misijsko djelovanje majke Laure među Indijancima bilo izvor naduhnuća papi Piju X., koji je nekoliko mjeseci nakon što je primio njezino pismo objavio encikliku Lacrimabili statu, u kojoj opisuje žalosno stanje u kojem se nalaze Indijanci, pozivajući biskupe da pomažu obespravljenima. Papa Ivan Pavao II. proglasio je majku Lauru blaženom 25. travnja 2004., a 12. svibnja 2013. papa Franjo proglasio ju je svetom. Sv. Laura je tako postala prva svetica iz Kolumbije. Papa Franjo je u svojoj propovijedi posebno istaknuo njezino misijsko djelo inkulturacije, tvrdeći da je ona duhovna majka Indijanaca, jer ih je "primala s ljubavlju naučenom od Boga i vodeći ih Bogu učinkovitom pedagogijom, koja je poštovala njihovu kulturu i koja joj se nije suprotstavljala". Proglašena blaženom i svetom u vazmenom vremenu, sveta Laura ostaje živi primjer kako je Krist dobro došao u svaku kulturu, ali još više, da je on onaj koji svakoj kulturi vraća dostojanstvo i daje slavu uskrsnuća.

 


Povratak