Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Službenica Božja Leonella Sgorbati  

Objavljeno | 1.12.2017.

Piše vlč. Odilon Singbo
 
Sestru Leonellu Sgorbati okrutno su ubili islamski ekstremisti. To se dogodilo 17. rujna 2006. na ulici u blizini pedijatrijske bolnice u Mogadishuu, u Somaliji. Njezine posljednje riječi prije smrti bile su: „Opraštam! Opraštam!“ Oprost je zapravo pečat njezina mučeništva. Ta je riječ postala sinonim njezina misionarskog života i jasno se očitovala u njezinima djelima. U toj riječi je nalazila snagu u trenutcima straha u zemlji koja je razorena desetogodišnjim građanskim ratom, pogođena glađu, razbojništvom i religijskim fundamentalizmom. Jednom je rekla: „Postoji jedan metak na kojem je napisano moje ime i jedino Bog zna kad će me pogoditi.“ No sav je njezin život darovan Gospodinu. Stoga je odmah rekla: „On može učiniti od mene što želi.“ Njezina je smrt zapravo mučeništvo „iz mržnje prema vjeri“. Od listopada 2008. njezin križ se čuva u bazilici svetog Bartolomeja u Rimu


Rosa Maria Sgorbati rođena je 9. prosinca 1940. u Gazzoli, gdje je provela i mladost. U zajednicu Sestara misionarki utjehe (consolate) ušla je 1963. u Sanfreu, u Italiji. Dobila je ime sestra Leonella. U Engleskoj je pohađala školu za medicinske sestre od 1966. do 1968., nakon čega je poslana u misije u Keniju. Vječne zavjete je položila 1972. Od 1993. do 1999. obnašala je službu provincijske poglavarice u Keniji. U Mogadishu, u Somaliju, otišla je 2001. godine. Ondje je radila s djecom te organizirala izgradnju škole, u kojoj je jedno vrijeme bila ravnateljica. Mnoga svjedočanstva govore o veliku poštovanju koje su joj iskazivali domaći ljudi zbog njezine dobrote i predana služenja.
Kad je bila napadnuta, pokušao ju je zaštititi musliman Mohamed Mahamud, otac četvero djece, ali njegovo zauzimanje bile je bezuspješno te su napadači i njega ubili. Znakovito je da je njezina smrt povezana i sa smrću tog muslimana. A takva smrt govori o činjenici da je zaista moguće živjeti kao braća bez obzira na vjerske (musliman i katolikinja), etničke (Somalija i Italija), spolne (žena i redovnica, muškarac i otac) razlike. Pokazalo se da se može, kao braća i sestre, ne samo zajedno živjeti nego i zajedno umrijeti za plemenite ciljeve, odnosno za Boga i ljude. Upravo zbog toga je njezino mučeništvo znak nade ne samo kršćanima, već i muslimanima, koji shvaćaju bit čovječnosti i Božje poruke za suvremeni svijet. Sestra Leonella, koja je uvijek htjela „sve darovati“ Gospodinu, ostvarila je tu svoju želju za mučeništvom, jer kako kažu njezine susestre, „ljubljaše mnogo“. Ta ljubav poticala je sestru Leonellu da uvijek i neprestano oprašta.
Karitativno i odgojno djelovanje sestre Leonelle u Somaliji, ali i u Keniji, gdje je započela svoje misijsko služenje u Africi, bilo je neizrecivo zahtjevno. No ona je sve činila s velikom vedrinom i osmijehom, o kojem svjedoče mnogi koji ju poznaju. Osmijeh je bio njezina posjetnica. Kad su sestru Leonellu jednom pitali: „Zašto se cijelo vrijeme smiješ, pa čak ljudima koje ne poznaješ?“, odgovorila je: „Na taj način oni koji me gledaju isto će se smijati i bit će malo sretniji.“
Papa Franjo je 8. studenoga 2017. priznao sestru Leonellu kao mučenicu te je otvoren postupak za njezino proglašenje blaženom zbog mučeništva iz mržnje prema vjeri.


Povratak