Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Sluga Božji Stanislas Verjus  

Objavljeno | 2.3.2018.

Piše vlč. Odilon Singbo

Stanislas je 27. srpnja 1884. godine predstavljen prefektu Kongregacije za širenje vjere zbog odlaska u Novu Gvineju. Potpisan mu je dekret 1. rujna 1884. i mjesec dana kasnije je napustio svoj europski kontinent. Nakon kratka boravka u Sydneyju, smjestio se na otoku Thursdayu, koji se nalazi nekoliko kilometara od Nove Gvineje. S dvojicom braće iz Italije, Salvatoreom Gasbarrom i Nicolom Marconijem, odlazi na otok Yule 1. srpnja 1885. Taj otok je postao njihova misijska baza i središte katoličke misije u Papui Novoj Gvineji. Prvu svetu misu slavili su 4. srpnja iste godine.
 

Četiri godine kasnije otac Verjus je imenovan apostolskim vikarom, a 22. rujna 1889. zaređen je za biskupa od mons. Andreja Navarra, apostolskog vikara Nove Gvineje. Tri mjeseca kasnije postao je pomoćnim biskupom koadjutorom spomenutog biskupa Andreja. Stanislas je posvetio sedam godina misijskomu životu, tijekom kojih je s posebnim žarom naviještao radosnu vijest svim žiteljima Papue. Godine 1892. vratio se u Europu, s namjerom da skuplja donacije za misije i potakne druge svećenike da i oni postanu misionari. U Papui je ostavio iza sebe deset misijskih postaja, iz kojih se u narednim godinama širilo veliko misijsko djelo. Iznenada je preminuo u Oleggiu 13. studenoga 1892., u dobi od 32-ije godine. Dakle nije se više vratio u svoju misiju.
Zaslužan je za osnivanje i utemeljenje Crkve u dijelu Zemlje koji nije još čuo za Isusa i za njegovo otkupiteljsko djelo ljubavi. Njegov je život bio prožet velikim odricanjima, potpunim predanjem i besprijekornom solidarnošću s narodom za koji se brinuo – jednako duhovno i materijalno. Mnogi svjedoče o njemu kao o poniznu, blagu i vjernu sluzi, koji je živio evanđeosko siromaštvo. Bio je vjeran Crkvi, pun ljubavi prema svojoj redovničkoj zajednici i misiji i revan misionar, koji je čeznuo samo za spasenjem duša. U četvrtak 3. ožujka 2016. papa Franjo je dekretom priznao njegove herojske kreposti i tako ga proglasio slugom Božjim.


Povratak