Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

James Alfred Miller, mučenik u Gvatemali  

Objavljeno | 1.12.2018.

Piše vlč. Odilon Singbo

Sluga Božji James Alfred Miller (1944. – 1982.), profesor na Institutu Braće kršćanskih škola, ubijen je iz mržnje prema vjeri 13. veljače 1982. u Gvatemali. Imao je samo 37 godina. Rođen je 21. rujna 1944. u zemljoradničkoj obitelji u Stevens Pointu (Wisconsin), u SAD-u. U rujnu 1959. ušao je juniorat Braće kršćanskih škola u Missouriju. Dvije godine kasnije započeo je novicijat i radio kao učitelj u Srednjoj školi Cretin, u Saint Paulu, Minnesota, gdje je predavao španjolski i engleski jezik te kršćanski odgoj. Doživotne zavjete položio je 1969. i bio poslan u Bluefields, u Nikaragvu, gdje je predavao u školama. Godine 1974. poslan je u Puerto Cabezas, gdje je sudjelovao u izgradnji srednje škole. Pod njegovim se vodstvom škola veoma proširila te se broj učenika povećao od 300 na 800. Nastojao je u seoskim sredinama sagraditi još desetak škola.
 

U srpnju 1979. njegovi su mu poglavari naredili da napusti Nikaragvu zbog revolucije koja je tada buknula. Bojali su se da ne bi upao u neku nevolju zbog svojeg istaknutoga pastoralno-odgojnog rada. Stoga se vratio u SAD i ponovno je predavao u Saint Paulu, a potom u Novom Meksiku od 1980. godine. U siječnju 1981. James Alfred ponovno je u Gvatemali, gdje predaje u srednjoj školi u Huehuetenangu i radi u Indijanskom centru, u kojem boravi domaća mladež iz seoskih krajeva i obrazuje se za rad u poljoprivredi.
Odnosi između redovnika iz Indijanskog centra i gvatemalske vojske često su bili napeti. Iako su učenici i studenti bili oslobođeni vojne službe, mladići iz Centra nerijetko su ipak bili odvođeni u službu. Svaki put kad bi se to dogodilo, James Alfred bi pisao predstavku vlastima da se radi o učenicima. Tad bi ih vojska nevoljko otpustila. Dva dana prije nego što će brat James biti ubijen, jedan je mladić bio pozvan u vojsku. James ga je pokušao osloboditi službe, ali je njegova molba odbijena. Njegovo nepokolebljivo držanje razljutilo je neke dužnosnike pa su tražili način da ga se riješe. Dana 13. veljače 1982., u popodnevnim satima, tri naoružana čovjeka pucala su na njega i ubila ga. Pokušaji da se identificira počinitelje ostali su bez ploda. Nakon sprovodnih obreda u Gvatemali i Saint Paulu, njegovo tijelo je pokopano na župnom groblju u Poloniji, u Wisconsinu.
Zbog vrijednosti i važnosti njegova misijskog rada, nakon njegove smrti osnovana je Zaklada „Brat James Miller“, kojom se nastavlja njegova misijska djelatnost prema siromašnima i obespravljenima. Tom zakladom njegova braća nastoje biti blizu onima koji rade za pravednije društvo. Dana 8. studenoga 2018. papa Franjo je priznao njegovo mučeništvo kao čin iz „mržnje prema vjeri“. Time je otvorena mogućnost za njegovo skoro proglašenje blaženim. Crkva je u tome mladom misionaru ostvarila svoje poslanje blizine i borbe za malene. James Alfred ostaje svima primjer kako prava pomoć siromašnim zemljama ide putem obrazovanja i školovanja.
 


Povratak