Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Blažena Dulce Lopes Pontes (1914. – 1992.) – brazilska majka siromašnih  

Objavljeno | 5.6.2019.

Piše vlč. Odilon Singbo

Krsno ime blažene Dulce Lopes Pontes bilo je Maria Rita. Rođena je 1914. godine i imala je šest godina kad joj je preminula majka. Brigu o njoj preuzela je teta. S 18 godina ušla je u Kongregaciju sestara misionarki bezgrješnog začeća Majke Božje i uzela ime Dulce. Jedno od nadahnuća u razlučivanju njezina zvanja bio je život svete Terezije od Djeteta Isusa. Kad je ušla u samostan, napisala je: „Koliko god ljubavi imam u svojem malenom srcu, premalo je za tako velika Boga!“
„Po primjeru svete Terezije, mislim da su Djetetu Isusu draga sva djela ljubavi, koliko god ona mogu biti mala“ – govorila je Dulce, čija su se malena djela ljubavi pretvorila u velika djela brige za siromašne.
 

Tako je sestra Dulce utemeljila Udruženje radnika svetog Franje, odnosno kršćanski pokret radnika u brazilskoj saveznoj državi Bahiji. Potom je u napuštenim kućama na jednom otoku glavnog grada Bahije, Salvadora, počela okupljati bolesne osobe. Međutim morala je napustiti otok te je cijelu strukturu za prihvat bolesnih smjestila na nekadašnjoj ribljoj tržnici, ali općina ju je primorala da napusti i to mjesto.
Jedino mjesto gdje je mogla primiti više od 70 osoba kojima je bila potrebna liječnička pomoć bio je kokošinjac samostana u kojem je živjela te se on ubrzo pretvorio u improviziranu bolnicu. Tako je započela povijest još jedne ustanove koju je osnovala, a to je Bolnica svetog Antuna, koja je službeno otvorena 1959. godine, a imala je 150 kreveta. Danas ta ista bolnica prima 3000 pacijenata na dan. Ustanove koje je ona utemeljila danas su poznate pod nazivom Socijalna djela sestre Dulce (Obras Sociais Irmã Dulce – OSID), a djeluju kao privatne karitativne ustanove po brazilskim zakonima.
Godine 1979. upoznala je Majku Tereziju, koja je te godine dobila Nobelovu nagradu za mir. Sestra Dulce također je predložena za Nobelovu nagradu 1988., uz potporu švedske kraljice.
Posljednjih 30 godina sestra Dulce bila je slaba zdravlja, a 1990. godine joj se dodatno počelo pogoršavati. Zbog toga je 16 mjeseci provela u bolnici, gdje ju je posjetio i papa Ivan Pavao II. Preminula je u Samostanu svetog Antuna 13. ožujka 1992. godine.
Prvo čudo po njezinu zagovoru dogodilo se 2001. godine, kad je jedna žena, Cláudia Cristiane Santos, danas 42-godišnjakinja, preživjela jako krvarenje nakon poroda, koje se nije zaustavilo ni nakon tri kirurška zahvata. Liječnici su bili izgubili svaku nadu, ali kad se pokrenuo molitveni lanac na zagovor sestre Dulce, krvarenje je prestalo.
Drugo je čudo koje se pripisuje „majci siromašnih“, kako su ju zvali, iscjeljenje čovjeka od sljepoće. Bio je slijep od 14. godine. „Nije bilo objašnjenja“, rekao je Sandro Barral, medicinski stručnjak, član odbora za praćenje čudesa. „Slijepac je, iz dana u dan, počeo vidjeti, bez objašnjenja.“
Sveti otac Franjo odobrio je dekret o čudesima i herojskim krepostima blažene sestre Dulce Lopes Pontes, iz Kongregacije sestara misionarki od bezgrješnog začeća Majke Božje. To priznanje otvorilo je put njezinoj kanonizaciji, koje će biti ovog srpnja.  
 
 


Povratak