Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Alžirski mučenici  

Objavljeno | 1.1.2019.

Piše vlč. Odilon Singbo

U subotu 8. prosinca 2018., tijekom svete mise koja je slavljena u svetištu Santa Cruz u Oranu, u Alžiru, Pierre Claverie, nekadašnji biskup Orana i 18 drugova, redovnika i redovnica, proglašeni su blaženima. Svi su oni ubijeni između 1994. i 1996. godine, za vrijeme građanskog rata, zato jer su ostali vjerni Isusu i Crkvi, i svojim alžirskim prijateljima i susjedima. Od tih 19 alžirskih mučenika petnaestorica su Francuzi, dvojica Španjolci, jedan Belgijanac i jedan Maltežanin, a iz osam su različitih redovničkih zajednica.
Ovo su imena 19 alžirskih mučenika: Jean Chevillard, Alain Dieulangard, Charles Deckers, Christian Chessel, Henri Vergès, Paul-Hélène Saint-Raymond, Esther Paniagua Alonso, Caridad Alvarez Martín, Angèle-Marie Littlejohn, Bibiane Leclerc, Odette Prévost, zatim sedmorica braće trapista: Christian de Chergé, Luc Dochier, Paul Favre-Miville, Christophe Lebreton, Michel Fleury, Célestin Ringeard i Bruno Lemarchand. Posljednji je mons. Pierre Claverie.
 

Crkva u Alžiru danas broji nekoliko tisuća vjernika, raspršenih u četiri biskupije: Alžir, Oran, Konstantin-Hipon i Laghouat, i živi svoje poslanje u pretežno muslimanskom svijetu. Crkva je nasljednica velikih sv. Augustina iz Hipona, svetog Ciprijana i Tertulijana. Na njezinu području otac Charles de Foucauld živio je svoje duhovno iskustvo, u Touggourtu je mala sestra Magdalena osnovala 1939. međunarodnu redovničku zajednicu, a otac Voillaum Isusovu malu braću.
Alžirski mučenici bili su učitelji, knjižničari, medicinske sestre, redovnici ili biskupi. Dali su svoj život Kristu i alžirskomu narodu, ne zato što su željeli umrijeti, nego, jednostavno, "zato jer se ne napušta prijatelje u patnji", kako je rekao biskup Pierre Claverie.
 


Povratak