Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Akcija MIVA Hrvatska  

Objavljeno | 7.2.2019.

"Moj dar slavi Boga za sve prijeđene kilometre"
Desetak tisuća prijevoznih sredstava, među njima automobili, kamioni, traktori, pa i konji i magarci – sve to su plodovi akcije MIVA Hrvatska u kojoj se više od 90 godina prikupljaju sredstva za kupnju vozila za misionare diljem svijeta. 
  

Na svakom putu
Da bi misionari lakše radili na svom poslanju potrebna su im prijevozna sredstva jer većinom djeluju u krajevima koji su jako udaljeni od središta. Osim toga u mnogim djelovima su prometnice loše razvijene, a naši misionari često idu i u dijelove gdje rijetko tko dolazi. Prijevozno sredstvo koristi se i za prijevoz hrane, građevnog materijala, bolesnika do bolnica i tako pomažu, ali i spašavaju živote.
 
Početak akcije MIVA
MIVA-02.jpgAkcija MIVA nastala je 22. ožujka 1927. godine u Kölnu, a ideju za nju je dao p. Paul Schulte. Njegov najbolji prijatelj, p. Otto Fuhrmann, koji je otišao u misije, umro je od malarije u Namibiji. Cijeli tjedan su ga vozili i nosili na ramenima do bolnice. Došao je prekasno i sljedeći dan je umro. To, da misionari nemaju niti osnovno prijevozno sredstvo za pomoć sebi i drugima, je patra Paula Schultea jako pogodilo te je po Europi počeo tražiti darovatelje za kupnju misijskih vozila. Danas ova akcija ima dugu tradiciju u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, Nizozemskoj, Velikoj Britaniji, Južnoj Koreji, Australiji, Poljskoj, Slovačkoj i Sloveniji.
MIVA Hrvatska
Ideja o početku organizacije MIVA Hrvatska nastala je nakon obilaska Misijskog ureda u Sloveniji. Kao i u Hrvatskoj tako i u Sloveniji postoji Nacionalna uprava Papinskih misijskih djela koja već više od 20 godina organizira ovu akciju te su npr. u 2009. godini prikupili 241 623 eura. Osim što su tijekom godina pomogli u nabavci prijevoznih sredstava svojim misionarima, u 2008. godini su pomogli i u nabavci automobila sa naše sestre misionarke: s. Doroteju Dundjer iz Benina, s. Mirabilis Višnjić iz DR Konga i s. Vedranu Ljubić iz Ugande.
Uz njihovu pomoć i mi smo krenuli u organizaciju ove hvalevrijede akcije koja se donijeti toliko potrebna vozila našim misionarima. Kao i svaki, tako je i ovaj početak težak, ali nadamo se i vjerujemo da će se hrvatska plemenitost i ovdje iskazati kako bi pomogli našim misionarima.

Ako ste zainteresirani da se kod vas organizira ova akcija javite se na našu adresu. Vašu donaciju za nabavu vozila za naše misionare možete poslati prema priloženoj uplatnici (nalogu za plaćanje) ili donijeti u naš ured.

Uplatnica-MIVA-Ksaver-00.jpg
 


Povratak