Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Započinje 'Bergogliova generacija' – generacija siromašne Crkve i Crkve za siromahe  

Objavljeno | 2.4.2013.

Piše: vlč. Antun Štefan

Argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio (76), izabran je za 266. poglavara Katoličke Crkve, u petom glasovanju 115 kardinala izbornika, okupljenih u Sikstinskoj kapeli  u srijedu 13. ožujka 2013. godine, u 19:06, na oduševljenje svega svijeta. Prvi put nakon 1300 godina za papu je izabran kardinal koji nije iz Europe, i po prvi put uopće jedan iz Južne Amerike.

Obraćanje s balkona na pročelju bazilike sv. Petra novi papa započeo je riječima: ''Braćo i sestre, dobra večer.'' Tom je prilikom uputio vjerničkom mnoštvu nekoliko rečenica: ''Molimo za cijeli svijet kako bi se stvorilo veliko bratstvo. Želim vam da taj hod Crkve, koji danas počinjemo… bude plodan za evangelizaciju ovoga lijepoga grada. Sada bih htio udijeliti blagoslov, ali prije bih vas zamolio jednu uslugu. Prije negoli biskup blagoslovi narod, molim vas da vi molite Gospodina da mene blagoslovi.'' Zatim se naklonio i u šutnji primio blagoslov.
Papa Franjo rođen je u Buenos Airesu 17. prosinca 1936. godine, kao jedno od petero djece u obitelji željezničkoga radnika, imigranta iz Italije. Nakon osnovne i srednje škole studirao je i diplomirao kemiju na sveučilištu u Buenos Airesu, a potom je, 1958. godine, ušao u isusovački red i započeo studirati teologiju i filozofiju na teološkom fakultetu u San Miguelu. Za svećenika je zaređen krajem 1969. godine, nekoliko dana prije svoga 33. rođendana. Godine 1973. izabran je za provincijala argentinskih isusovaca i na toj dužnosti ostao je šest godina, a paralelno je bio i profesor teologije na teološkom fakultetu San Miguel. Godine 1980. postaje i rektorom toga fakulteta. Nakon toga odlazi u Njemačku gdje doktorira. Za nadbiskupa Buenos Airesa izabran je 1998. godine, a tri godine kasnije papa Ivan Pavao II. imenovao ga je kardinalom. Osnovao je brojne župe, započeo brojne pastoralne programe, vodio brojne inicijative. Na osobit način pozabavio se pastoralom rastavljenih.
Bio je revan u izobrazbi mladih svećenika, u toj mjeri da cijelu jednu generaciju svećenika u Argentini nazivaju – ''Bergogliovom generacijom''. Sada je došlo vrijeme da i cijela Crkva bude iz te generacije. Crkva je u službi sviju, a posebno siromašnih. Otac Franjo nas usmjerava na Isusa koji poziva "da pođemo po svijetu, i da propovijedamo evanđelje …'' (usp. Mk 16, 15), da ga naviještamo jednostavnim i poniznim životima, ispunjenim dobrim djelima. Isus je uvijek blizu ljudskih sudbina i uvijek s nama… Njega susrećemo u međusobnoj ljubavi s onima s kojima dijelimo svoju obitelj, svoju zajednicu i svoje prijateljstvo.
 
Dragi naši misionari i misionarke! Dragi zaljubljenici u misije! Dragi dobročinitelji i čitatelji Radosne vijesti, braćo i sestre, pjevajmo ovih dana:
 
Znamo da si doistine uskrsnuo, Božji Sine;
Pobjedniče, Kralju divan, budi nama milostivan!
Amen, aleluja!
 
 
SRETAN VAM USKRS I RADOSNI USKRSNI BLAGDANI!
 


Povratak