Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Uskrsli na putu za Emaus  

Objavljeno | 20.4.2015.

Piše vlč. Antun Štefan
Poslije Uskrsa slušamo različite izvještaje o prvim zajednicama vjernika. Suprotno uobičajenomu mišljenju, učenicima nije bilo lako vjerovati u uskrslog Isusa, a još manje govoriti o njemu naokolo. Prvima je uvijek teže nego onima koji slijede, bilo gdje bili. Izvješće o učenicima iz Emausa koji se vraćaju u svoje selo nakon tragičnih događaja to nam najbolje osvjetljava.

Oni su hodali po cesti leđima okrenuti Jeruzalemu i njihovim očekivanjima. Ispunjali su ih sumnja, tuga i obeshrabrenje; pogledi su im bili usmjereni prema njihovim problemima i nevoljama i svemu što su ostavili. No, tu je netko tko će im se pridružiti na putu – Gospodin Isus!
Kako su učenici iz Emausa prepoznali Isusa, da nije mrtav nego živ? Tomu neznancu koji im se pridružio na putu počeli su prepričavati događaje koji su se zbili u Jeruzalemu, pretresali su s njim svoja sjećanja i iskustva... A on ih je zatim usmjerio prema Pismima, na drugačiji način nego što su im to drugi objašnjavali, i zajedno s njima potražio dokaze o sebi. I postupno su njihova srca počela gorjeti i moral im je rastao. Ipak, trebat će znak: Gospodina će prepoznati tek u lomljenju kruha.
Tako je to i s nama današnjim kršćanima. Kad zajednički slušamo Pismo, povezujući ga sa svojim životnim sudbinama, i zajednički lomimo kruh, sudjelujući u euharistiji, prepoznajemo živog Isusa.
Isus Krist, Emanuel je "s nama Bog" sve do kraja vremena. Njegova ljubav nam je stečena jednom zauvijek i ništa nas ne može rastaviti od nje. Isus je uskrsnuće i život!
"Galileja naroda" o kojoj nam priča Isus (Mt 4, 12–15), nagovještaj je svih onih koje će on pozvati da idu sve do kraja svijeta i propovijedaju njegovu radosnu vijest. To je životna priča naših misionara i misionarki, tih hrabrih i vjernih ljudi, zaljubljenih u Isusa, koji su mu svjedoci.
Zahvalni Bogu za sve njih, ne zaboravljamo ih u našim molitvama i žrtvama, a njima i svima neka i ovaj Uskrs bude blagoslovljen i radostan.
 
ISUS JE USKRSNUO, ISUS JE ŽIV! ALELUJA, ALELUJA!
 
SRETAN USKRS SVIMA!


Povratak