Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

''Radujte se narodi, kad čujete glas…''  

Published | 12/1/2014

Piše: vlč. Antun Štefan

Prije dvije tisuće godina, kad je Gospodin Isus bio na našoj Zemlji, na njoj je bilo oko 300 milijuna stanovnika, a danas ih je više od sedam milijardi. To je puno više. To od nas traži da budemo zadovoljni svojim kutkom planeta koji nam je darovan. Naravno, taj kutak je daleko manji nego što su ga imali ljudi prije dvije tisuće godina.

 
Kad su ju astronauti "Apolla XI" gledali s mjeseca, iz udaljenosti od gotovo četiri stotine tisuća kilometara (384 401 km), ona im je izgledala poput teniske lopte. A opet, bila je to Zemlja, ona ista, stara, njihova, njima najbliža, daleko bliža od Sunca, koje je udaljeno od zemlje oko 150 milijuna kilometara (149 600 000 km). Nije čudo da nam Zemlja izgleda malena, ta Jupiter ima gotovo jedanaest puta veći promjer (139 822 km), a Sunce preko sto devet puta (1 392 000 km).
Da, naš je svijet uistinu malen, baš kao jedno sićušno zrnce prašine. I baš iz toga sićušnog zrnca zemaljske prašine, nakon što je stvorio sve zvijezde, sve galaksije, sve planete i komete, Bog je odlučio oblikovati biće koje će mu sličiti. Uzeo je baš tu prašinu s našeg planeta i učinio čovjeka. Učinio ga je sebi sličnim te ga okrunio slavom i sjajem. Vlast mu je dao nad djelima ruku svojih, njemu pod noge sve je podložio. (Usp. Ps 8, 4–7.)
Za njega se pobrinuo s puno ljubavi, dao mu je najdragocjenije od svega što je imao, dao mu je svojega vlastitog Sina, koji je rođen od Djevice Marije i postao čovjekom. Rođen je na slamici, u skromnosti betlehemske štalice, u svetoj noći, u kojoj su anđeli pjevali: "Gloria in Excelsis Deo!" Uistinu, u beskraju svemira naš je planet Zemlja veoma malen, ali je Bog sam po njemu hodao i učinio ga velikim.
 
Dragi naši misionari i misionarke, draga braćo i sestre, dragi naši dobročinitelji, vi ste Isusovi glasnici, glasnici mira i ljubavi, glasnici radosti i utjehe, glasnici vječne dobrote na Zemlji. Po Vašoj dobroti Bog se veliča i Zemlja postaje toplim jaslicama novorođena Kralja. Hvala vam!
Bilo vam na radost Isusovo rođenje i sretna vam bila nova 2015. godina!
 


Back