Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Prijeđimo na ti  

Objavljeno | 2.9.2013.

Piše: vlč. Antun Štefan
 
„Ja sam papa Franjo, prijeđimo na ti.“
 Nekoliko sekundi student elektronike Stefano Cabizza (19) iz Padove ostao je bez riječi. Zamislite, telefonirao mu je papa Franjo. Stefano je papi Franji na Veliku Gospu u Castelgandolfu, nakon sv. mise, predao jedno pismo. Nekoliko dana poslije papa mu je telefonirao, objavio je prije neki dan list Gazzettino iz Padove. „To je bio najljepši dan moga života“ – reći će odmah Stefano.

Možete li zamisliti da Vas nazove sam papa? Nezamislivo! Onda, možda kardinal? Nezamislivo! Ili Vaš biskup? Neee! A da vas možda nazove Vaš župnik? Možda! To bi već moglo. I tu se nalazi tajna najboljega pastorala na svijetu, najbolje ''strategije'' evangelizacije – osobno svjedočanstvo. Znate li da se od 75 do 85 % ''uspješne evangelizacije'' događa po osobnom svjedočanstvu koje se gradi po principu kako pjeva pjesma Tedija Spalata – Ti i ja!
Crkvu treba izliječiti dobrotom da bi postala sretna. Takva će onda biti najbolja misionarka. Izliječiti je formulom pape Franje – prijeći na ti! I naš pastoral treba prijeći – na ti, jer svijet u kojem živimo vapi za srećom, a Gospodin mu je želi dati poput Propovijedi na gori. Takvi su svi misionari! Takav je zadatak povjeren Crkvi – bezrezervno dijeliti sreću svima! Liječiti dobrotom sve duše koje su nam povjerene jer imaju pravo na to. Uvijek se pitajmo: Kako mogu biti bolji?, a svatko u odgovoru mora biti ozbiljan i vjeran, u prvom redu mi svećenici i biskupi.
Ima li uopće neka tajna za novu evangelizaciju? Nema nikakve tajne. Sve je u sretnim vjernicima! Sretnima zato jer osjećaju da ih Isus voli i rješava njihove probleme, jer su ponosni na svoju Crkvu, na svoju zajednicu kojoj pripadaju, na svoje svećenike i biskupe. Ne radi se o uvjeravanju, nego o svjedočenju. Po svjedočanstvu sretnih kršćana Bog će otvoriti srca drugih. Radi se o radosti!
Stefano iz priče rekao je da mu je najljepši dan u životu bio onaj kada mu je telefonirao papa. Nezaboravno! Naravno, vrijeme je da i mi prijeđimo – na ti!
 


Povratak