Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Postati svima sve  

Objavljeno | 10.3.2016.

Piše vlč. Antun Štefan
 
Posljednjih mjeseci iz naše su domovine otputovala dvojica svećenika u misije u Južnu Ameriku, a treći čeka potrebne dokumente za Afriku. Čestitamo! Čestitamo njihovim duhovnim zajednicama, njihovim obiteljima i prijateljima! Misionari su velik blagoslov za zajednice. Lijepo je da ih volimo i pratimo. Uz njih se uvijek osjećamo u blizini Božjoj. Isus nam u njima daje sjajne primjere za nasljedovanje.

Znamo da misionarski rad nikada nije bio lagan i uvijek će zahtijevati velike napore. Misionari su poput Isusa u Getsemanskom vrtu, koji, na koljenima i s krvavim znojem, moli svoga Oca: "Oče moj! Ako je moguće, neka me mimoiđe ova čaša. Ali ne kako ja hoću, nego kako ti hoćeš'' (Mt 26, 39). Ako je njemu bilo teško, i našim misionarima je teško, jer su njegovi ljubljeni nasljedovatelji ali ako je on išao do kraja, predan u volju Očevu, tako su i naši misionari, poput njega – odlučni ići do kraja, "postajući svima sve da pošto-poto neke spase" (usp. 1 Kor 9, 22b). Oni "gladuju, žeđaju, goli su, pljuskaju ih, beskućnici su, i pate se radeći svojim rukama. Proklinjani blagoslivljaju, proganjani ustrajavaju, pogrđivani tješe" (Usp. 1 Kor 4, 11–13.).
Potaknut time, htio bih vam svratiti pažnju na naše uobičajeno crkveno izražavanje. Naime često govorimo o odlasku u crkvu, o odlasku u sjemenište ili samostan, ili, u ovom slučaju, o odlasku u misije. Istina – otišli su! Ali umjesto otići, najbolje bi bilo upotrijebiti postati.
Naša braća i sestre koji odlaze u misije, izabrani su da svima postanu predivan dar od Gospodina, da postanu sol zemlje i svijetlo svijeta, da služe braću i sestre.
Misionar dakle nije u tome da se nekud otiđe, nego se misionarom postaje! A misionarom se postaje u sredini gdje živimo, u župnoj zajednici čiji smo članovi. Zbog toga i govorimo o misijskim zajednicama! One su istinska rasadišta misionara. Povećajmo našu želju da postanemo misionari u sredini gdje živimo. Razmišljajmo na način kako misionari razmišljaju, čitajmo što misionari čitaju, molimo se kako se misionari mole i osjećajmo ono što misionari osjećaju. Tako se postaje misionar!


Povratak