Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Jednog vrapca dobivaš besplatno  

Objavljeno | 3.6.2019.

Piše vlč. Antun Štefan

Pariška je katedrala Notre-Dame izgorjela. Ostali su samo zidovi. I mada nam je u srcu nevjerica i tuga, razmislimo što nam time Isus hoće reći. Diljem svijeta svjedoci smo krađa i vandalizama u katoličkim crkvama, kao i masovnih ubijanja vjernika. Progon kršćana je, po navodima organizacije „Open Doors“, globalni trend već više od deset godina. Prema tom izvještaju, s 2782 u 2017. godini broj ubijenih kršćana porastao je na 4136 u prošloj godini.
U Francuskoj, dakle u zemlji koju nazivaju „najstarijom kćeri Crkve“, 2018. godine vandalizirano je 875 katoličkih crkava, a krađe su prijavljene u njih 129. Svakodnevno su dakle oskvrnute najmanje dvije crkve.
Na televiziji te večeri kad je gorjela Notre-Dame, mlada studentica marketinga Solène, sva potresena, mudro je rekla: „Za mene je taj događaj vezan uza sadašnje duhovno stanje Crkve. Gori zato da bismo mogli bolje izgraditi.“
 

Postoje situacije u životu kad nam ništa nije jasno, kada stvari loše krenu, kada prolazimo teško razdoblje. Čini nam se da smo sâmi, zaboravljeni, prepušteni na milost i nemilost prirode i ljudi oko nas. Ali Bog detaljno prati naše živote i zainteresiran je za sve što se nas tiče. On nas nije zaboravio i odbacio. Čitamo u Lukinu evanđelju: „Ne prodaje li se pet vrapčića za dva novčića? Pa ipak ni jednoga od njih Bog ne zaboravlja. (...) Ne bojte se! Vrjedniji ste nego mnogo vrabaca!“ (Lk 12, 6 – 7) Dakle za dva novčića pet vrabaca!
I Matej je govorio o vrapcima. U njega za jedan novčić dobiješ dva, a u Luke za dva dobiješ pet. Bilo bi logičnije da za dva novčića dobiješ četiri vrapca. A Luka dodaje još jednoga, petoga. Nema logike, rekli bismo. Ali ima – Isusove logike! Zato jer on onog jednog vrapca uvijek daje besplatno. Oprostite mi na vrapcima, ali nas oni ovdje podsjećaju na evanđeosku logiku koja kaže: manje imaš, više dobivaš. Besplatno! I zato – nema straha, izgradit ćemo mi još mnogo katedrala.  
 


Povratak