Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Isusovi tovari  

Objavljeno | 9.2.2017.

Piše vlč. Antun Štefan

U knjizi Bog je ljubav Angela Comastrija, loretskog nadbiskupa, koju je 2011. godine izdao „Verbum“, a koja je nastala na temelju duhovnih vježbi održanih Ivanu Pavlu II. i Rimskoj kuriji, autor priča o jednom događaju iz svojeg života.

Događaj se zbio 1967. godine, u predvečerje njegova svećeničkog ređenja, kad je primio vijest da je jedan od njegovih najboljih prijatelja napustio svećeništvo. Obuzeo ga je strah i upitao je svoju majku: „Mama, mnogi su moji prijatelji, a i neki najglasovitiji profesori, u zadnje vrijeme napustili svećeništvo. Strah me je toga i pitam se hoću li ostati vjeran Gospodinovu pozivu. A što ako i ja izgubim glavu?“ Tad me je primila za ruke, kaže on, i rekla mi je: „Sine moj, dobro me poslušaj! Isus je na Cvjetnicu ujahao u Jeruzalem na magarcu. I ti uvijek ostani krotko magare... i Isus, u to sam sigurna, nikada neće prestati jahati na tebi.“ Od tog trenutka, kaže nadbiskup, uvijek sam u sebi ponavljao: „Ostani magarac... i Isus će biti uvijek s tobom!“
Dalmatinci magarce zovu tovari jer se na njih puno tovari. U našim krajevima s tovarima se računa. Tako je i s misionarima „tamo gdje palme cvatu“. Oni nose terete svojih bližnjih i s njima se uvijek računa. Oni su vjerni Isusovi tovari. Zato ih i poštujemo i zato im i vjerujemo. Nositi dakle terete drugih najbolji je oblik evangelizacije. I zato, ako ste biskup ili svećenik, časna sestra ili vjeroučitelj, ili ako samo ovo čitate, molite da uvijek budete vjerni Isusov tovar. I nemojte se sramiti, jer to je jedino ispravno, a sve ostalo su priče.
 


Povratak