Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Isusova godina  

Objavljeno | 5.12.2016.

Piše vlč. Antun Štefan

Pročitao sam da je u okviru Jubileja milosrđa biskup Giuseppe Pasotto, u Rustaviju, u Gruziji, blagoslovio sveta vrata podignuta na jednom travnjaku. Govoreći o značenju te svečanosti, biskup je napomenuo da su podignuli ta vrata na terenu na kojem su prije tri godine htjeli izgraditi crkvu posvećenu Božjemu milosrđu, no dosada to još nisu uspjeli. Ali su otvorili vrata kroz koja se ulazi u svijet!

Poneki su se već umorili gledajući neprestano u ta otvorena vrata Crkve, do te mjere da su pitali, očito s ironijom, kakvu li će sljedeću godinu izmisliti Papa i komu će je posvetiti. No Sveti Otac nam priziva u misli riječi svetog Evanđelja po Ivanu (10, 9), gdje Isus za sebe govori: "Ja sam vrata. Kroza me tko uđe, spasit će se: i ulazit će i izlaziti i pašu nalaziti.'' Tako je, Sveti Oče! Baš kao i ova koja završava, i nova godina će biti, kao i sve druge – Isusova godina, godina otvorenih vrata za sve ljude!
 
Naši misionari i misionarke i njihovi vjernici u dalekim misijama nemaju puno sredstava da bi izgradili crkve, ali imaju otvorena srca za svakog čovjeka. Oni su nam svima velik primjer i znak da milosrđe uvijek zahtijeva strpljenje te traži od nas da mijenjamo programe i prihvaćamo budućnost koju nismo očekivali, ili pak drugačija stajališta… za ljude ovog svijeta!
''Ima mjestā'' – kaže nam papa Franjo – ''gdje vrata nikada nisu zaključana, ali ima i toliko drugih, u kojima su blindirana vrata postala ‘normalna’ pojava. Nemojmo nikada takvo što činiti u životu svoje obitelji, grada i društva, a pogotovo ne u životu Crkve. Negostoljubiva Crkva, poput obitelji koja je zatvorena u sebe, umrtvljuje evanđelje i ‘isušuje’ svijet. Neka vrata Crkve nikada ne budu zatvorena.''
 
Dragi vjernici i čitatelji Radosne vijesti, dragi naši misionari i misionarke, dragi dobročinitelji svetih misija, s tim mislima čestitam vam i želim
 
SRETAN BOŽIĆ I NOVU, 2017. GODINU!
 


Povratak