Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Dajte nam pravog Isusa  

Objavljeno | 1.12.2018.

Piše vlč. Antun Štefan

Kao temu za posljednji uvodnik u ovoj kalendarskoj godini izabrao sam nešto neobično. Pisat ću o opasnosti od „evanđelja blagostanja“. O toj opasnosti govorili su afrički biskupi na nedavnoj Sinodi o mladima u Rimu. Radi se o krivu shvaćanju vjere i misijske djelatnosti Crkve, odnosno sadržaja vjere i misija.
I papa Franjo već je u nekoliko navrata upozorio na „teologiju blagostanja“, ustvrdivši da njezini pristaše nemaju „sućuti prema siromašnima“ i njihovu nevolju vide kao znak Božje odbačenosti.
Riječ je dakle o tzv. „nauku“ koji tvrdi da su zdravlje i novac posljedica Božje naklonosti prema čovjeku te da čovjeku koji poštuje Božji zakon sve uspijeva u materijalnom smislu.
 

Na krilima masmedija takvo krivo shvaćanje vjere i misija, tj. propovijedanje „evanđelja blagostanja“, širi se preko SAD-a i Europe po misijskim zemljama Afrike, Azije i Latinske Amerike. I naša domaća Crkva boluje od toga duhovnog sindroma.
Kada kod nas govorimo o Crkvi i o misijama, više ne pomišljamo najprije na naviještanje evanđelja, jer je priča o naviještanju, odnosno o  evangelizaciji i vjeronauku, nezanimljiva. Više nas zanimaju „konkretne“ stvari, ono što Crkva (g)radi.
To je duhovni sindrom, dakle bolesno stanje koje se događa kad smo opsjednuti nabrajanjem misijskih i inih karitativnih projekata, uspjeha, crkvenih medija, izgrađenih crkvi, škola i bolnica, bunara i svih drugih „konkretnih“ stvari. Takva duhovna bolest vrlo je opasna, jer sve ono što se ne objavi na naslovnicama katoličkih mreža i pred mikrofonom, o čemu se ne raspravlja za okruglim stolovima, o čemu se ne piše u novinama i na portalima, sve što nije volontiranje, čega nema na fotografijama i što nije novac – ništa ne vrijedi. To nije evanđelje!
Afrički biskupi poručuju nam da im ne treba „evanđelje blagostanja“. Mole nas da im damo pravog Isusa, podsjećajući nas da je sve počelo u siromaštvu i malenosti betlehemske štalice. Poručuju nam da je Dijete iz betlehemske štalice jedino što žele za Božić i Novu godinu. Oni žele pravoga, siromašnoga, betlehemskog Isusa.
Takva, pravog Isusa i ja svima nama želim.
 
Sretan Božić i Nova godina!


Povratak