Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Besplatno primiste, besplatno dajte  

Objavljeno | 6.10.2014.

Piše: vlč. Antun Štefan

Isus je ustanovio Crkvu na temelju Dvanaestorice apostola, ustanovio ju je kao zajednicu onih koji vjeruju u njega i koji nastavljaju njegovo djelo. Njih dvanaestorica bit će nositelji prvih uloga u Crkvi (Lk 6, 12–16). Njima će biti povjerene određene službe i zadaće, da bi po njima sudjelovali u djelu spasenja koje je svijetu donio Isus.
Taj zadatak ili služba naziva se još i poslanje. Svaki od njih dakle bio je poslan od Gospodina činiti ono što mu je rečeno. Isus im je rekao: "Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode, krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio! I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta!" (Mt 28, 16–20)
Na sličan način i svaki od nas primio je od Gospodina svoje poslanje u Crkvi, da po njemu postane njezin nezamjenjiv dio i pronađe svoju životnu sreću.
Bog je uvijek prvi pozivatelj, ali prepoznavanje određenog poslanja najčešće se otkriva po ljudima, događajima, svjedočenjima, međusobnu pozivanju i ohrabrivanju, po Crkvi. Crkva je zajednica koja je svjesna da je pozvana, a u isto vrijeme svjesna da mora neprestano pozivati. Mjesto koje svatko od nas ima u Crkvi za nju je zato od velike važnosti. ''Crkvi su potrebni zreli laici koji su stvarno suodgovorni u njezinu općem poslanju, a ne smatrani samo suradnicima klera'', jednom će prigodom reći papa Benedikt XVI. Prigrliti suodgovornost u Crkvi kao svojom obvezom i svojim poslanjem možemo molitvom, učenjem, aktivnim sudjelovanjem u crkvenom životu, s pozornim i pozitivnim pogledom na svijet, i uz stalno traženje znakova vremena, a jedan zasigurno od najvažnijih znakova vremena za Crkvu svih vremena je potreba za misijskim djelovanjem.
Najrazličitiji su darovi i poslanje koje primamo: neki su apostoli, neki proroci, neki učitelji, neki mogu činiti čudesa, liječiti, zbrinjavati, neki su postavljeni da upravljaju, a neki imaju dar jezika (1 Kor 12, 28). Jer dolazi od Boga, to nas poslanje potiče da čeznemo za "višim darima", a najizvrsniji od njih je ljubav! Takav je put izabrala i suzaštitnica misija, sv. Mala Terezija. Ona je shvatila da je poslanje u Crkvi plodno samo onda kada je učinjeno s ljubavlju. Zato je izabrala da će ''u srcu Crkve, svoje majke, biti ljubav''. Od kada je Isus ovom hodao zemljom samo oni kojima je ljubav temeljni način ponašanja mogu biti misionari i pomagati misionare.
 


Povratak