Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

„Mrijeti ti ćeš kada počneš sam u ideale svoje sumnjati“  

Objavljeno | 4.2.2019.

Piše vlč. Antun Štefan

Mislim da ćete se složiti s ovom temom jer je ona duboko misijska. Pričat ću vam o vremenu kad su nas učili vjerovati u ideale. Naši hrabri misionari i misionarke koji žive daleko od sjaja ovoga svijeta, uvijek vjerni, ponizni, sretni i radosni, jer vole Boga i ljude, upravo su takvi – ljudi ideala.

Zato sam i za naslov priče izabrao stih Silvija Strahimira Kranjčevića (Senj, 1865.– Sarajevo, 1908.), velikana hrvatske poezije, stih koji se duboko urezao i u moju mladenačku dušu kada sam te daleke 1975. stupio u gimnaziju na zagrebačkoj Šalati. Naši iz obitelji koji su nas doveli, morali su natrag, a mi djeca nismo znali što nas čeka. Ali to smo si željeli i to smo zavoljeli. Bilo nas je mnogo, vrlo mnogo. Sjećam se prve spavaonice i željeznih kreveta, natiskanih jedan do drugoga. Sjećam se jutarnjeg buđenja (još mi odzvanja ono zvono koje bi i slona probudilo), fiskulture i pranja do pojasa u hladnoj vodi u betonskom koritu. Za doručak prežgana juha i šnita kruha. Mi smo ju zvali kaubojka. Svako jutro smo ju dobili na stol, a bila je prozirna da si Sljeme mogao vidjeti kroz nju. Ali nema da nema – jedi. A onda bris u školu. Za vrijeme odmora opet šnita kruha. Bože, što je bio fin. U to vrijeme nismo trebali aspirine ni vitamine. Svakidašnje svete mise, redovite svete ispovijedi, krunice, duhovno štivo oblikovali su naše duše. I bili smo sretni. I svi smo željeli postati svećenici! Dobri svećenici. Imali smo slobodu, pravo na pogreške, uspjeh i odgovornost. Bilo je problema, ali to je bilo normalno!
O Kranjčeviću nam je prvi put pričao Grga Pejnović (Smiljan, 1915. – Zagreb, 2002.), naš profesor i razrednik. Predavao nam je Hrvatski i Francuski, Sociologiju i Filozofiju. Stari nas je profesor učio da u životu nikada ne zaboravimo svoje ideale. Učio nas je da ne podlegnemo sumnjama, da ni u jednom trenutku ne dvojimo o vrijednostima života, da budemo hrabri i da znamo nastaviti dalje. Učio nas je da gledamo zvijezde i da nikada ne zaboravimo odakle smo. Sveti naši misionari i misionarke – molite za nas!


Povratak