Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Salomonski Otoci - Vozilo koje znači život  

Objavljeno | 10.10.2019.

Piše s. Marta Augustina Nikolić

Poštovani prijatelji misija!
Već duže vrijeme nismo se čuli. To nije zbog lijenosti, nego zbog zauzetosti, a vrijeme leti i nikako ga stići. Puno se toga događalo u našoj misiji. Došle su nam nove snage, dvije sestre, nove misionarke – s. Magdalena i s. Veronika. Također je naš odgojno-obrazovni centar počeo s radom. Za djevojke koje ne idu u školu održale smo tečaj koji je trajao tri mjeseca. Na tečaju su djevojke dobile pouku iz vjeronauka, šivanja, kuhanja i engleskog jezika, koji je njima važan jer je službeni jezik. Sad je upravo u tijeku tečaj za drugu skupinu djevojaka.

Nove sestre

Radosne smo što nas je posjetila naša vrhovna poglavarica s. M. Miroslava Bradica i tom prigodom primila dvije domaće djevojke u novicijat. Slavlje je bilo lijepo.
Odvojiti sestre od matične zajednice i dati ih drugomu narodu – to je Božji blagoslov. To nas uči naš dragi Isus, a i naš sv. Vinko, koji želi da milosrdna ljubav osvoji svijet.

Školovanje djece

Hvala svima koji su sudjelovali u projektu školovanja djece. Ove smo godine pomogli 700 djece i djelomično im platili upisnine za školu. Zašto djelomično? Važno je da se malo uključe i roditelji, naravno, ako imaju mogućnosti. Ukoliko ne mogu, onda im mi pomognemo. Hvala svima na dobroti, jer bez vaše pomoći ne možemo im niti mi pomoći. Svi smo zajedno misionari, svaka karika u lancu je važna. Ako jedna pukne, sve se raspadne. Uz Božju pomoć i vjeru u providnost, hrabro idemo naprijed, za Isusa i dobro bližnjega.

Važno je stići u bolnicu

Svakodnevno radimo u ambulanti, redovito prevozimo teške bolesnike u bolnicu, koja je udaljena 33 km, i to vrlo lošim putem, koji je pun rupa i loših mostova. Često vozimo preko rijeka, koje nakon kiša znaju nabujati. Iako ovdje nemamo ni led ni snijeg, nakon svake kiše put je toliko sklizak da auto, jednostavno, „pleše“. Bogu hvala i dobrim vozačima, a i „dragoj“ Toyoti, koja nas još nije odvezla u grabu. Počela nas je pomalo izdavati, kvari se dio po dio, a rezervni dijelovi za nju ovdje su kao zlato skupi. No, ako nema izbora, moramo taj dio kupiti. Zahvaljujemo svima koji pomažu Akciju MIVA, da možemo još bolje i kvalitetnije raditi na njivi Gospodnjoj. Naše vozilo služi za potrebe pastorala u župi jer se župa prostire na 50 km. Naš župnik nema vozilo, pa kad god nismo na terenu u posjetu bolesnicima, iziđemo mu ususret. Jedno rano jutro naš je svećenik krenuo u mjesto gdje je kapela koja je posvećena sv. Matiji apostolu. S njim su krenule s. Magdalena i novakinja. Bilo im je lijepo, a djecu su nagradili lizalicama.

Prije nego su se vratili, drugi svećenik, koji je ostao u misiji, zamolio nas je da ga odvezemo u obližnje selo jer se dogodila nesreća – krokodil je ugrizao dječaka za nogu. No, nažalost, nismo imali vozilo. Sreća je bila što sam imala telefonski broj katehista koji je otišao s prvom grupom i zamolila ga da se auto i vozač odmah vrate, jer ovdje imamo hitan slučaj. Brzo sam spremila potreban materijal, infuziju i ostalo potrebno za prematanje. Došli smo u selo i vidjeli dječaka kako leži na daskama. Cijelo selo stoji okolo, a noga doslovce iskasapljena. Odmah sam se dala na posao i malo očistila ranu i zaustavila krvarenje te smo ga stavili u auto. Stavila sam mu infuziju i dala mu injekciju za bolove, s obzirom na to da je put loš i s mnogo rupa te će ga vjerojatno jako boljeti. Uza sve nedaće po putu, sretno smo stigli. Na putu smo molili Krunicu za dječaka i njegovu obitelj. Kad smo došli u bolnicu, pomogla sam dežurnoj sestri previti ranu i dati terapiju. Tek tad smo, nakon prvotnog šoka, vidjeli da smo sve dobro učinili. Bože, hvala ti! Dragi prijatelji misija, iz ovoga i sami vidite koliko je nama vozilo potrebno!
Ovim putem zahvaljujem Papinskim misijskim djelima i svima vama. Hvala za molitve i što mislite na nas. Hvala na vašim velikodušnim srcima, koja su spremna drugima pomoći. Važni ste za Isusa na Salomonskim Otocima. Neka vam valovi Tihog oceana donesu naše pozdrave iz kišne Bume! Ostanimo povezani u molitvi!


Povratak