vatikan.va hbk.hr PMD

Dan sv. Djetinjstva 2014.  

Svjesni svoje odgovornosti za misijsko poslanje naše Crkve naši su biskupi na proljetnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije od 11. do 13. svibnja 2005. godine u Zagrebu donijeli odluku da blagdan Bogojavljenja – Sv. Tri Kralja bude Dan Djela svetog Djetinjstva. Na taj blagdan svi prijatelji misija, a osobito djeca imat će prigodu molitvama i darovima pomoći Dječje misijsko djelo i tako se uključiti "u velebni zbor kojem pripadaju djeca cijeloga svijeta, koja svojom molitvom i oduševljenjem u konkretnim pothvatima, zajednički pjevaju Bogu svoj 'Evo me, Gospodine'." (bl. Ivan Pavao II., 14. lipnja 2003. u nagovoru djeci).

Afrički dječak Avani otkriva nam drugačiji Božić
Nacionalna uprava Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini pripremile su materijale misijskoj animaciji djece u župnoj zajednici. Materijali su namijenjeni za rad s djecom nižih razreda osnovne škole, a cilj nam je potaknuti u župama tijekom došašća pripremu djece za Dan svetog Djetinjstva, koji se slavi na Bogojavljenje, 6. siječnja. Na taj dan će svi prijatelji misija, a osobito djeca, imati prigodu molitvama i darovima pomoći dječje misijsko djelo i na taj se način uključiti u velebni zbor kojem pripadaju djeca cijeloga svijeta.
Brošura sadrži materijale za misijski život djece tijekom četiri tjedna došašća, priloge o misijskoj kutijici, pjevačima betlehemske zvijezde, prigodnu meditaciju i molitvu vjernika za Dan svetog Djetinjstva.
Prvi put kod nas će naši mali misionari u vrijeme došašća hodati prema Betlehemu u društvu dječaka koji se zove Avani, njihovog vršnjaka iz Kameruna. Iz tjedna u tjedan on će im pričati o svojim školskim danima, o svojoj obitelji, pričat će im kako kod njega u Kamerunu slave svetu misu i Božić. Na taj način djeca će moći napraviti usporedbu s njihovim iskustvom. ''S njima u društvu'' bit će i papa kojeg djeca vole – papa Ivan Pavao II. Predlaže im se i jedan zadatak (riješiti osmosmjerku, napisati pismo misionaru…).
 
Misijski molitvenik – molimo s djecom svijeta
Molitva nam otvara srce i obzore kako bismo susretali druge s ljubavlju, bez obzira u kojem dijelu svijeta žive. Misionari nas podsjećaju da je molitva temelj njihova misijskog poslanja te da njihovo djelovanje proistječe iz molitvenog odnosa s Bogom. Naše ljudsko prijateljstvo izgrađuje se zanimanjem za druge, susretanjem, prihvaćanjem, dijeljenjem… Ako u takvom prijateljstvu služim bližnjemu i Bogu mogu biti radosni svjedok Kristova evanđelja, mogu biti pravi misionar. Moleći svaki dan u tjednu s djecom cijelog svijeta postajemo mali misionari – donoseći Isusa vršnjacima u svojoj sredini i na svim kontinentima.
 
Misijska kutijica – solidarnost na djelu
Nacionalni misijski ured za Hrvatsku je uoči adventa ove godine izdao misijske kutijice (kasice) s novim oblikovanjem. Misijska kutijica izgleda kao kuća – dom. Okružena je djecom iz svih dijelova svijeta. Svima nam je to poziv da izgrađujemo Crkvu kao zajednički duhovni dom, u kojem uvijek ima mjesta za svaku osobu i u kojoj ima srca i razumijevanja za potrebe svakoga njezinog člana.

Materijale možete preuzeti ovdje:
Plakat
Brošura

 

Povratak