Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Veljača 2019.-piše preč. Ivan Grinišin  

Objavljeno | 1.2.2019.

Da žrtve trgovine ljudima, prisilne prostitucije i nasilja budu prihvaćeni otvorena srca

Čini se neobično u sadašnjem vremenu govoriti o trgovini ljudima, prostituciji i nasilju nad ljudima. Mislimo da živimo u razvijenome i civiliziranom društvu, u kojem je nemoguće da takvo što postoji. Ali istina je drugačija. Trgovanje ljudima jedan je od najvećih grijeha i zločina našeg doba. Ljudima se trguje za potrebe prisilnog rada, industrije zabave, lažnih i prisilnih brakova, prostitucije... To je moderni oblik ropstva. Danas je to jedan od najprofitabilnijih oblika organiziranog kriminala. Najčešće su žrtve trgovine žene i djeca. Od 23 do 27 milijuna ljudi nalazi se u takvu obliku ropstva.
 

Svaki čovjek, a posebno vjernik, mora se boriti protiv tog zla. Važno je znati razumjeti i prihvatiti žrtve tog zla. Čovjek treba uvijek iskazivati milosrđe prema onome tko je u potrebi i bijedi. Isus nam daje primjer neizmjerne ljubavi prema nepoznatom čovjeku, primjer istinske ljudskosti. Ljudskost je iskazati naklonost, suosjećajnost, ljubav, milosrđe svakomu čovjeku. Isus nam je tu neizmjernu ljubav pokazao žrtvujući se na križu. On je razumio i prihvatio svakog čovjeka otvorena srca. Sve je učinio da pomogne onomu tko je u potrebi i nikoga nije osudio. Kad su pred njega doveli bludnicu, on im je jasno pokazao svoje stajalište prema grijehu i prema grješniku. Dok osuđuje grijeh, on nikada ne osuđuje čovjeka. Čovjek je za njega neizmjerno bogatstvo i ljepota. Zbog ljubavi prema čovjeku i sam je postao čovjek. Sjetimo se Isusove prispodobe o milosrdnom Samaritancu (Lk 10, 30 – 37).
Istina, razumjeti i prihvatiti čovjeka nije lako. Ali mi smo vjernici dobili snagu da to možemo. Zbog toga nam je Isus i dao zapovijed da ljubimo bližnjega kao sebe samoga. Možemo i moramo, jer smo primili snagu odozgo. A ljubiti temeljno znači shvatiti i prihvatiti bližnjega, pomoći mu i biti s njim. Isus nije pravio razlike između ljudi, pa ih nemojmo ni mi praviti. Poput Isusa budimo prijatelji svakomu čovjeku, a posebno onomu koji je u potrebi. Nekada nismo ni svjesni koliko naša lijepa riječ, smiješak ili zagrljaj mogu komu pomoći i utješiti ga. U čemu se zapravo krije tajna uspjeha naših misionara diljem svijeta? U tome što oni najprije postaju prijatelji onima kojima navještaju evanđelje. Naviještati radosnu vijest nemoguće je bez prethodna razumijevanja i prihvaćanja čovjeka.
Budimo i mi misionari u svojoj sredini. Nastojmo razumjeti čovjeka i prihvatiti ga s njegovim problemima i poteškoćama. Potrudimo se pomoći mu u njegovim potrebama.


Povratak