Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Ožujak 2019.-piše vlč. Perica Matanović  

Objavljeno | 1.3.2019.

Da kršćanske zajednice, osobito one koje su progonjene, osjete Kristovu blizinu i da njihova prava budu poštovana.

Zaklada papinskog prava „Pomoć Crkvi u nevolji“ objavila je XIV. izvještaj o slobodi vjeroispovijesti u svijetu. U dokumentu, koji se odnosi na razdoblje od lipnja 2016. do lipnja 2018. godine, vidljivo je da su kršćani najviše progonjena vjerska zajednica. Međutim u porastu je i učestalo kršenje vjerskih sloboda pripadnika brojnih drugih religija. U izvještaju su također predstavljena iskustva ljudi progonjenih zbog vjere koja su suradnici projekta prikupili u više od 150 zemalja svijeta. Istraživanje zaklade papinskog prava potvrdilo je ozbiljne ili ekstremne povrjede vjerske slobode u 38 zemalja svijeta; od kojih se u 21 zemlji provode vjerski progoni, a u 17 se zemalja provodi diskriminacija na temelju vjere. Stanje se tijekom promatranog razdoblja pogoršalo u 17 od 38 zemalja. U nekima, kao što su Sjeverna Koreja, Saudijska Arabija, Nigerija, Afganistan i Eritreja, stanje je ostalo nepromijenjeno, jer je, prema istraživanju zaklade „Pomoć Crkvi u nevolji“, tako ozbiljno da se ne može pogoršati. U izvještaju postoje i znakovi nade. Tako je, primjerice, u Tanzaniji i Keniji, koje su prije bile klasificirane kao zemlje progona, primijećen znatan pad učestalosti nasilja. U Indiji je nasilje nad vjerskim manjinama sve češće, s motivima koji jasno uključuju vjersku mržnju. Izvještaj podsjeća i da je u Kini u posljednje dvije godine vlada poduzela nove mjere za suzbijanje vjerskih skupina koje smatra protivnicima komunističke vlasti. Ravnatelj talijanskog ogranka zaklade Alessandro Monteduro istaknuo je pak da 61% kršćana živi u zemljama u kojima se ne poštuje vjerska sloboda te se obratio zapadnim silama tražeći da sloboda vjeroispovijesti postane jedan od prioriteta međunarodne politike. (15 prosinca 2018.,  Vatican News)


„Draga braćo i sestre, nema kršćanstva bez progona! Sjetite se posljednjeg blaženstva: vodit će vas u sinagoge, progonit će vas, vrijeđat će vas – to je kršćanska sudbina. Danas pak pred tom činjenicom koja se zbiva u svijetu, uza sukrivnju mnogih sila koje su ju mogle spriječiti, mi smo pred tom kršćanskom sudbinom; idemo istim Isusovim putem“ – rekao je papa Franjo.
„Povijest progona započinje s Isusom: ono što su s Isusom učinili, tijekom povijesti se činilo s njegovim tijelom, s Crkvom. Želim danas moliti za žrtve progona, koje su mnogo pretrpjele, za svetce koji su pomrli od gladi i studeni, u mukama, u pustinji, zato jer su bili kršćani“ – kazao je papa Franjo.
Neka nam Bog udijeli cjelovitu mudrost da upoznamo „Božje otajstvo u Kristu, koje nosi križ; križ progona, mržnje i srdžbe progonitelja, koja dolazi od oca zla. Neka nam Bog omogući da u Crkvi osjetimo ljubav prema svojim mučenicima i svojem mučeničkom pozivu. Ne znamo što će se ovdje dogoditi. Neka nam Gospodin, ako jednog dana dođe do progona, udijeli milost hrabrosti i svjedočenja koju je dao svim mučenicima i kršćanima armenskog naroda“ – molio je Sveti Otac.Povratak