Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Lipanj 2016. - piše mons. Slobodan Štambuk, biskup hvarsko-bračko-viški  

Objavljeno | 1.6.2016.

Da se sjemeništarci, novaci i novakinje, namjere na odgajatelje koji žive u radosti evanđelja i s mudrošću ih pripremaju za njihovo poslanje.

Izdvajam riječi: odgajatelj, radost i mudrost. Radi shvaćanja molitve u Apostolatu molitve i njezine usmjerenosti, potrebno je dati punu važnost sadržaju nakane naših molitava, iako "Otac nebeski zna što nam je potrebno i prije nego Ga nešto zamolimo" (usp. Mt 6, 8). Biti odgajatelj, odavno je to poznato, vrlo je zahtjevan i odgovoran posao. U staro, grčko-rimsko vrijeme postojala je uzrečica: "Koga bogovi htjedoše kazniti – učiniše ga odgajateljem!" Dobronamjeran odgajatelj želi što bolji uspjeh postići odgajajući. Jer "sramota je ocu loše odgojen sin" (Sirah 22, 3). S druge strane, oni koji su odgajani "poradi ... odgajanja trpe" (Heb 12, 7), pa kao da nema neke osobite sreće kad je riječ o odgoju. Osobito je "mučna" zadaća odgajati one koji bi sutra trebali biti odgajatelji kad je riječ o budućim svećenicima, redovnicima ili redovnicama. U svakom slučaju, "mudrost odgaja sinove svoje" (Sirah 4, 11) i, dakako, ima u vidu mudrost novozavjetnog mislioca: "Koga Gospodin ljubi, onoga i stegom odgaja..." (Heb 12, 6), kao i ono što misli još u Starom zavjetu onodobni mislilac Sirah: "Tko valjano odgaja svog sina, imat će od njega koristi i ponosit će se njime među znancima svojim" (Sir 30, 2).
Osim svega rečenoga odgajatelj treba biti radostan odgajatelj! Nipošto "smrknuti kao licemjeri" (usp. Mt 6, 16). U tom su izvrsni primjeri: sveti Filip Neri (26. 5.), sveti Ivan Bosco (30. l.) ili novovjeki sveti Ivan XXIII., nazvan Dobri. Svi su oni, kao i mnogi drugi, svojom veselošću odgajali i svojom vedrinom osvajali i za kraljevstvo Božje. Njihova živa "propovijed" puno puta bijaše njihov smisao za zdrav humor (duhovitost i nasmijanost) bijaše njihova duhovna snaga, učinkovitija i od najmodernijeg oružja: "Bog ljubi vesela darovatelja" (2 Kor 9, 7), ili: "Gospodinu Bogu služi vesela i radosna srca" (Pnz 28, 47). Psalmist potiče i poučava na koji način se pristupa Gospodinu: ''Pred lice Gospodnje dođite s radosnim klicanjem" (Ps 100, 2). Jedan naš nešto stariji profesor, kad završavamo neke naše razgovore, običava kazati da mu "rečem nešto lijepo i radosno". Volio bih da to uvijek mogu. Jer za radost, kao i za sve što vrijedi, treba se potruditi i radosno nastojati.
Biti radostan odgajatelj nije dovoljno. Potrebna je i mudrost svakomu tko se "bavi" tako uzvišenim pozivom. Još je stari Tobija upućivao svoga sina: "Obraćaj se uvijek onomu tko je mudar" (Tob 4, 18), a u Knjizi izreka napominje se: "Druži se s mudrima i postat ćeš mudar" (Izr 13, 20). Ponovno molim starozavjetnog mudraca Siraha za pomoć, a on kaže: "Poučih te putu mudrosti, navratih te na prave staze" (Mudr 4, 11). I kratka "šetnja" Knjigom mudrosti jasno ističe kako raspoznavati što je to mudrost i "gdje ona stanuje": ''Mudrost ne ulazi u dušu opaku i ne nastanjuje se u tijelu grijehu podložnu ... jer mudrost je duh čovjekoljubiv... Čuvajte se isprazna gunđanja i čuvajte jezik od opakih riječi, jer i najtajnija riječ nije bez učinka, a lažljiva usta ubijaju dušu" (Mudr 1, 4; 6 a; 11).
Dragi odgajatelji, hrabro. Osvojite "visove" koji se od vas traže i čuvajte dobre savjete koje ćete dati u svoje vrijeme kao radosni i mudri činitelji prevažna "posla" odgajanja! I ne samo u mjesecu lipnju ove godine!
 


Povratak